Idag firar jag och Niken att vi för första gången…

Jag är så stolt över Nikisen! Idag nådde vi en milstolpe, som kan tyckas rätt töntig haha, men vi gjorde något för FÖRSTA gången!! Vi red ut helt själva, utan att någon annan häst var med som stöd, utan att någon människa gick med som sällskap. Hur bra? Hela halva rundan med mig på ryggen innan jag hoppade av och promenerade med honom sista biten.

Hade jag varit på samma stall med honom från första början så hade vi kunnat bockat av det här för länge sedan, men nu är det som det är och en första gång är alltid en första gång så jag är superstolt över honom 😀 Nikisen är lite annorlunda från de hästar jag är van vid. Han är introvert, men samtidigt väldigt tuff och tydlig med vad han vill. När han är osäker så stannar han (men när han är rädd så är han en supersnabb ponny som kan vända snabbare än en quarterhäst!). Så självklart fick han få stanna och tänka några sekunder innan jag bad honom gå framåt igen. Kan säga att han stannade vart femte-tionde steg, jag fick helt enkelt ha väldigt mycket tålamod med honom haha. Jag var dock noga med att han inte skulle stanna samtidigt som jag gav signalen framåt. Därför är tajmingen väldigt viktig. Jag vet att han kommer att stanna, och får vara beredd på det genom att vara helt avslappnad när han går och inte driva på. Sen när jag driver på (ber han att gå fram), så får jag slappna av när han går, och inte fortsätta driva när han börjar gå. Skulle jag ändå råka göra det så är jag noga med att han ska ta ett-två steg till innan han stannar. Okej, jag kommer inte alltid skriva såhär detaljerat men tänker att det kan vara intressant att veta hur jag tänker ibland när det kommer till träningen.

Med tiden så vill jag självklart inte att han ska stanna och tänka hela rundan, men jag måste ge honom en chans att bli trygg i situationen. Han är en väldigt smart häst, så det kan vända fort till att han börjar att stanna för att ”slippa” bli riden snarare än att han är otrygg. Men målet är att han ska tycka att det är superkul med ridning och speciellt att få komma ut och springa av sig lite, så det gäller att jag känner av situationen och sakta ökar ”kraven”. Eller snarare sakta lär honom att det inte är så farligt att vi ger oss ut själva! Men som sagt, jag är van med extroverta hästar som springer ifrån sin osäkerhet, så det här är något helt nytt för mig och jag älskar det. En tänkande häst, precis som jag är en tänkande människa! haha.

Så idag var en riktigt bra dag, bästa bästa Nikisen.

Efter så tränade jag med Nappson och Ior.

Nappe longerade jag och jobbade lite från marken med kapsonen. Hans sämsta gångart är galoppen, så longeringen är perfekt där jag låter honom få rulla på i sin egna balans. Man märker att när han tycker det blir jobbigt så sätter han bakbenen under sig och gör ett rejält bocksprång! Glad är jag att det händer sällan när man sitter på ryggen haha! Snällaste teddybjörnen.
Sedan tränade vi lite ”öppnor” och ”slutor”, lite piaff och skolhalt. Jag är verkligen ingen expert, men lär mig mer och mer för varje gång. Känns det rätt, så är det oftast rätt. Det kanske bästa med att jobba från marken är att man inte behöver borsta speciellt mycket, så man hinner med flera hästar om man inte har så mycket tid. (men jag kan sällan hålla mig från att borsta extra mycket ändå).

Ior fick träna lite frihetsdressyr i ridhuset. Han är min bästa frihetsdressyrhäst, men vi känner varandra utan och innan och har lagt ner enormt många timmar i lösarbetet. Tränat för flera olika tränare och gått massvis med kurser och utbildningar ihop. Det här året ska frihetsdressyren vara hans huvudfokus, och jag SKA bli bättre på att träna trick. Han blir så peppad av det! Stegringen satt riktigt bra. Jag har haft problem med att han blir övertaggad och studsar fram på bakbenen med en liten bock på vilken signal jag än ger haha. Men idag tog han rätt signal och var supercool. SÅ bra dag idag!

En anledning till att jag ÄLSKAR att ha flera hästar är att jag kan träna på så olika saker varje dag. Som idag… lite unghästträning, akademisk ridkonst och frihetsdressyr. Jag vill ju utvecklas inom allt, har lite svårt för att välja bara en grej….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *