Hur en typisk ledig dag kan se ut för mig

Många reagerar när de första gången hör att jag har fyra egna hästar, som jag dessutom tar hand om helt själv (jag och min sambo Malte). Ibland har jag fått frågan, ”Måste du vara där varje dag?” eller en undran om hur många dagar i veckan jag tränar dem, och nästan litet chockat svar när jag svarar mellan 3-7 dagar i veckan. Jag förstår det ändå, det finns ju en anledning att de flesta säger att livet med häst är en livsstil.

Jag vet ibland inte ens vart jag ska börja när jag går in på den livsstilen, går det att jämföra med en elitidrottare som spenderar mer än halva dagarna på sin idrott? Jag vet inte, men av vissa jag pratat med så får jag känslan av att mitt val av livsstil inte är lika självklart och accepterat alla gånger. ”Har du aldrig tid för dina vänner?” Jag har inte så stort behov av det, nej det är sant. ”Känner du dig inte ensam?”, ibland kanske, men jag skulle aldrig välja bort det.

Jag och Bonito från i vintras
Fotograf Malte Myrén PetterssonEn dag tänker jag skriva ett helt inlägg med för och nackdelar av att välja den här livsstilen. Ibland måste jag påminna mig själv om det, som att jag aldrig någonsin behöver tänka på min vardagsmotion eller att som att jag aldrig behöver kämpa för att hålla vettiga rutiner och komma upp på mornarna. Livet med häst sköter den biten åt mig. Idag tänker jag att jag delar med mig av hur en typisk ledig dag kan se ut för mig…Idag torsdag

MORGON (07-09)
Innan klockan hunnit bli 09.00 så har jag hunnit äta frukost, fodrat hästar, gett mineraler, medicinerat Nappe och Bonito samt mockat lösdriften. Att mocka tar olika lång tid beroende på om jag nyss har halmat, och om nätterna är väldigt kalla (de äter mer halm när det är kallt, och därför hänger de mer i lösdriften då och skitar ner mer).

FÖRMIDDAG (09-12)
Nu väl hemma sitter jag här och fick feeling att skriva ett inlägg. Har precis druckit kaffe, ätit lite mer, umgåtts med Malte lite och tänkt igenom dagen. När jag är klar med inlägget så sätter jag igång pluggandet av BE-körkort. Minst 1 timme om dagen ska jag plugga, men nu när jag är så nära inpå provet så vill jag plugga minst två timmar.

LUNCH (12-13)
Efter plugget så blir det lunch. Jag försöker verkligen bli bättre och bättre på att äta mer ofta. Eftersom jag har lågt blodtryck och mycket jag vill hinna med och orka så måste jag äta. Att bo med någon som tycker mat är viktigt hjälper enormt mycket, jag själv kan vara extremt slarvig och vara igång en hel dag med bara ett enda mål mat…

Förmodligen så pluggar jag lite till efter lunchen, men nu när jag skriver det här så känns det perfekt tillfälle att lägga in 20 minuters meditation… Så det ska jag faktiskt göra..

EFTERMIDDAG (13-18)
Efter lunchen och återhämtningen (meditationen), så blir det att luncha hästarna, väga nytt hö, fylla vatten och kanske lite annat småpyssel. Och så blir det lite träning. Helst av allt så vill jag träna alla hästarna, men jag börjar oftast med min unghäst för om jag ska prioritera någon så är det han som prioriteras. Jag har precis börjat komma igång med hästträningen igen efter en lång vintervila, och målet är att komma till att träna minst två hästar om dagen igen. Men just nu så försöker jag få till att alla tränas minst tre dagar i veckan (vilket är för mig 12 träningspass/vecka). Det låter lite lite per häst, men jag lovar att de mår toppen <3 Innan jag lämnar hästarna så fodrar jag ännu en gång.

KVÄLL (18-21)
När jag är klar i stallet så vill jag träna ett pass. Jag har sprungit två dagar i rad, men får inte göra det just nu (läs mitt förra inlägg). Så det får bli något styrkepass med lite kondition i. Minst 10 minuter, men kommer säkert träna runt en timme.

Till sist så äter jag middag och så SKA jag ta min första lektion i videoredigering av Malte. Jag har pratat om det enda sedan vi blev ett par, i typ fyra år. Jag vill verkligen lära mig att redigera bra så att jag slipper vara beroende av honom i framtiden. Jag älskar ju att filma träningen med hästarna och vill våga lägga upp mer material på youtube… En anledning till jag lägger in min egna träning innan det här är för att jag vill få energi till att orka ta tag i det!! Förr älskade jag att filma och lägga upp allt, det är så peppande att se och man blir såå mycket mer taggad på att utvecklas! jag blir det i alla fall. 😀

SEN KVÄLL… (21-23)
Sedan är klockan förmodligen alldeles för mycket… Det sista jag gör på en ledig dag är att borsta tänder, tvätta ansiktet och ta en sista promenad till stallet för att natta hästarna. Självklart så har jag duschat någon gång under dagen också haha….

Jag och Ior från när vi filmade för ett halvår sen. Filmen finns på min youtube, och är gjord av Malte.

Så… Nu måste jag sätta igång!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *