Morgonmänniskan som jobbar nätter

Klockan ringer och det känns bra i kroppen. Mornarna är min favoritstund på dagen, allt är så tyst. Min hund som sovit i fotänden hela natten sträcker nu ut kroppen och ger ifrån sig ett härligt gny i samband med en gäspning. Jag går upp, sträcker också på mig, drar på mig ett par sköna vandrarbyxor och går ut till köket. Det första glaset med vatten sköljer som en sval vattenfall genom kroppen, en känsla som är som starkast på morgonen. Tankarna har inte vaknat än, utan jag låter kroppen röra sig genom huset på rutin. Det är inte mycket jag gör innan jag går till ytterdörren och ropar på min hund. Medan jag knyter skorna så hör jag henne hoppa ner från sängen och komma travandes genom huset. Tassarna låter lite extra på trägolvet och påminner mig om att det dags att klippa klorna igen. Jag ser henne stanna till i köket för att dricka lite, innan hon fortsätter genom rummet och fram till mig med en lätt viftande svans. Jag ler och känner att jag har det bästa sällskapet på morgonen, öppnar dörren och vi går ut. Det blåser lite lätt och än är det bara vindarna och våra steg på gruset som hörs. Världen har inte vaknat än. Vi hinner inte gå långt innan vi möts av hästarnas gnäggande, ett ljud som ger mig en bra känsla inombords varenda gång. Solen första strålar syns långt borta i horisonten.
Det är min drömmorgon.

Jag och min söta kollega


Just nu så sitter jag med datorn framför mig på jobbet, klockan slår snart 22.30 och det är så kallad dötid. I min drömvärld så ligger jag och sover den här tiden, i väntan på att gå upp och starta dagen. Det är mitt sista nattpass för den här gången, alltså pass fem av fem. Sen börjar det om igen nästa vecka, nästa helg. Varannan helg jobbar jag så.
Det schemat funkar ganska så bra ändå. Att jobba fem nätter för att sedan vara ledig en vecka. Då hinner man vända på dygnet, och det blir lite lättare att hålla sig vaken de svåra timmarna på natten.


Som ni kanske förstår på min inledande text så är jag ingen kvällsmänniska, det optimala för mig är inte att jobba nätter, men nu är det så. Och jag lär mig att anpassa mig, låtsas älska det i tanken och påminner mig om att det inte är något långsiktigt. Men nödvändigt just nu.
Jag får hjälp såklart, av min sambo. Ifall ni undrar. Det är ju mycket jobb med fyra hästar, och han gör det mesta när jag sover på dagarna. Jag hade klarat det helt själv också, men jag klarar mina nattpass bättre när jag kan sova över hela dagen. Så tacksam för den hjälpen!

Men vad trött jag är just nu! När tröttheten kommer så kommer också ångesten.
Jag inte sätt hästarna på två dagar, förutom på mornarna då jag alltid ger dem frukost efter mina nattpass. Att inte vara hos dem, pyssla om dem, visa att jag bryr mig om dem – ger mig ångest. Jag skulle inte säga att jag har dåligt samvete, för jag vet att dem mår bra, jag vet ju att min sambo tar hand om dem på bästa sätt och att han är väldigt fin runt dem. Jag tror att det handlar om att jag inte vill leva det här livet att bara jobba, sova, äta och sen åka till jobbet igen. Det tar emot, och går emot vem jag är som person. Min själ vill leva ett annat liv, och trots att jag vet att det bara handlar om ett par dagar så är det som om kroppen inte förstår det. Och säger ifrån. Så tolkar jag min ångest just nu, och det gör det också lite lättare att handskas med den, när jag kan se varför jag känner den.
Jag är också som tröttast under min femte natt, och som jag skrev i början så känner jag ångest när jag är trött. Inte alltid, men oftast. Att veta om den detaljen är också något som hjälper mig att hantera känslan, kanske du känner igen dig i det? Ibland när jag säger att jag har ångest, så svarar min sambo ”Nej, du är bara trött!”, och är det någon annan som ser mitt mönster så är det ju han.

Men att skapa mitt drömliv tar tid, och jag måste ha tålamodet. Jag har inte orken att hitta ett nytt jobb nu, jag har inte råd att ta vilket jobb som helst och det här jobbet funkar, trots allt.
Inget varar för evigt.

Nej, jag har ingen hund.
Inte än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *